Znanstvena istraživanja

Dubinska znanstvena analiza pokazala je značajne promjene kod pojedinaca koji koriste Tapkanje - EFT, za rješavanje straha, tjeskobe, depresije, stresa i još mnogo toga. Tapkanje pruža jednostavan i jeftin način rješavanja neriješenih emocija i ograničavajućih uvjerenja koje nas sputavaju i otežavaju nam život.
“Ništa nije bilo tako učinkovito u smanjenju moje fizičke boli i psiho-emocionalne nelagode i stresa kao tapkanje.”
smanjenje kortizola
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Smanjenje razine kortizola

Studija dr. Pete Stapleton, objavljena 2012. u Journal of Nervous and Mental Disease, pokazala je da EFT tapkanje snižava kortizol znatno više od tradicionalne terapije razgovorom ili mirovanja.

U kontroliranom ispitivanju, razine kortizola su mjerene putem sline sudionika prije i nakon tretmana. Svaka skupina primala je tretman u trajanju od 50 minuta, a kortizol im je mjeren u slini prije i poslije, kao i psihološki simptomi. Grupa EFT Tapping imala je pad kortizola za 24%, dok je skupina koja je liječena razgovorom imala pad kortizola od samo 14%.

“Ključno je da svoju djecu naučimo da je u redu imati izražene osjećaje. Tapkanje je prekrasan alat koji im pomaže da se izraze i pronađu olakšanje od tjeskobe. Tapkanje je izvrstan resurs za djecu i roditelje.”
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Smanjite anksioznost prilikom testiranja

Anksioznost prije ispitivanja u srednjoškolaca značajno je smanjena nakon tapkanja.

U velikoj studiji, američki istraživači ispitali su 312 srednjoškolaca i identificirali njih 70 s visokom razinom testne anksioznosti koristeći Test Anxiety Inventory. Ovih 70 učenika nasumično su dodijelili kontrolnoj skupini koja je primila tehnike progresivne relaksacije mišića (PMR) ili eksperimentalnoj skupini koja je primila tretman EFT tapkanjem. Došlo je do statistički značajnog smanjenja rezultata testa anksioznosti i eksperimentalne i kontrolne skupine. EFT skupina imala je značajno veći pad od PMR skupine (p < .05). Rezultati EFT grupe bili su niži na subskalama Emocionalnost i Zabrinutost (p < .05).

smanjena tjeskoba
“Koristim tapkanje redovito jer sam imala velike koristi od ove moćne metode. To je jedna od najvažnijih alata u mom arsenalu iscjeljivanja.”
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Olakšanje za branitelje s PTSP-om

Studija pokazuje 90% pad simptoma PTSP-a nakon 6 tjedana liječenja EFT-om

U ovoj studiji, ne samo da je EFT daleko nadmašio učinke standardne skrbi za PTSP, nego su se rezultati zadržali i poslije kontrolne provjere koja je rađena nakon 3 i 6 mjeseci. Grupa veterana koja zadovoljava kliničke kriterije za PTSP nasumično je dodijeljena ili EFT tretmanu (ukupno 30) ili standardnoj njezi (ukupno 29). Tijekom 6 tjedana, svaki sudionik u grupi EFT tretmana dobio je jednu 60-minutnu EFT sesiju tjedno s praktičarom.

Nakon 6 tjedana, 90% sudionika koji su primili EFT više nije ispunjavalo kriterije za PTSP (štoviše, više im se ne bi dijagnosticirao PTSP). U skupini koja je primala standardnu njegu samo 4% više nije ispunjavalo kriterije za PTSP, štoviše, 96% te skupine je i dalje klinički dijagnosticirano PTSP-om.

Tapkanje mi je spasilo život! Imala sam mnogo trauma, komplicirani PTSP-a, depresiju, zdravstvene probleme itd. To je pomoglo meni i mom tijelu da te tegobe prebrodimo i izliječimo se fizički i mentalno. Ja sam potpuno druga osoba zahvaljujući tapkanju!
Angeleen Joy
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Zdravstveni radnici ublažavaju bol i stres

4 sata EFT tapkanja rezultira značajnim smanjenjem stresa, boli i žudnje kod zdravstvenih radnika.

Neposredno prije i nakon radionice tapkanja, sudionici su mjerili razinu boli, emocionalni stres i želju za hranom. Svi su dobili 2-satnu radionicu EFT Tappinga, a zatim 2-satnu sesiju gdje su sami primijenili tehniku. Nakon 4 sata izvijestili su o značajnom poboljšanju razine boli, emocionalnog stresa i žudnje za hranom.

90 dana kasnije svi su sudionici kontaktirani kako bi vidjeli jesu li nastavili samostalno primjenjivati EFT tapkanje jednom tjedno, 3 puta tjedno ili uopće nisu. Češća upotreba EFT tapkanja bila je povezana sa većim smanjenjem psiholoških simptoma. Studija je pokazala da je EFT tapkanje učinkovito za trenutno i dugotrajno olakšanje od problema tipičnih za izgaranje: bol, nevolja i žudnja.

“Tapkanje je moćan alat koji koristim u svom osobnom i profesionalnom radu.”
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Tapkanje smanjuje žudnju za hranom

Nakon tapkanja, fMRI skenovi dokazuju da oni dijelovi mozga koji obično aktiviraju žudnju i glad kao odgovor na određenu hranu više nisu aktivni.

U ovoj studiji sudjelovalo je ukupno 15 pretilih odraslih osoba; 10 je raspoređeno na tretman EFT tapkanjem, a 5 u kontrolnu skupinu (gdje nisu primili nikakvu intervenciju zbog svoje žudnje). Svi su skenirani pomoću fMRI prije i nakon četverotjedne faze liječenja tapkanjem.

"Tapkanje je jedan od najusmjerenijih i najsnažnijih načina za uklanjanje svih slojeva kroničnog stresa"
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Smanjite anksioznost u manje od 10 minuta

Pregledi mozga potvrđuju da je 76% pacijenata liječenih EFT-om doživjelo potpunu remisiju

Ova studija je uključivala pregled promjena na mozgu nakon liječenja anksioznosti. Bila je to prva studija EFT Tapkanja koja je to učinila i koristila je funkcionalnu sliku mozga prije i nakon tretmana (kroz kompjuterizirani EEG, evocirane potencijale i topografsko mapiranje).

Snimci mozga pokazuju pomak prema normalnim razinama moždane aktivnosti u pacijenata liječenih akupunkturnom točkom (EFT). Slike se mijenjaju iz crvene (jako disfunkcionalni valovi) u plavu (mirnije stanje), a to je odgovaralo smanjenju učestalosti i intenziteta simptoma anksioznosti. Pacijenti koji su primili CBT uz lijekove također su pokazali slične promjene na svojim pretragama, ali im je trebalo dulje vrijeme liječenja da to postignu. Nakon 1 godine, vjerojatnije je da će se snimci pacijenata s CBT-om vratili na višu razinu prije liječenja nego kod pacijenata s akupunkturnom točkom (EFT). Veća je vjerojatnost da će pacijenti s EFT-om zadržati svoje poboljšano stanje smanjene anksioznosti.

“Preporučujem ovu jednostavnu metodu. Kada se zbog okolnosti nađem pod stresom, za 10 minuta ga smanjim s razine 9 na 2 (10 je puni stres). Nikada nam ništa tako jednostavno i elegantno nije bilo dostupno!”
John Segreto II
Svjetska zdravstvena organizacija navela je da se između 1990. i 2013. broj ljudi koji pate od depresije i/ili anksioznosti povećao za gotovo 50%.
smanjenje simptoma depresije
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Borite se protiv depresije i umirite si misli

EFT Tapping je pokazao vrlo veliku veličinu učinka (Cohen’s d je kroz sve studije iznosio 1,31) u liječenju depresije.

Studija meta-analize za EFT Tapkanje i depresiju ispitala je 20 studija i uključila studije ishoda (s 446 osoba), kao i randomizirana klinička ispitivanja (ukupno 653 osobe: 306 EFT i 347 kontrolnih subjekata). Ishod je bio da je 90% liječene skupine bilo iznad prosjeka kontrolne skupine i da postoji 82% šanse da će osoba koja je nasumično odabrana iz grupe za liječenje Tappingom imati bolji rezultat od osobe odabrane nasumično iz kontrolne skupine. Prosječno smanjenje simptoma depresije u svim studijama bilo je 41%.

“U mojih 49 godina pomaganja ljudima da se nose s traumom, EFT je najlakši, najbrži i najsigurniji put kroz bol do svjetlije budućnosti. To se može dogoditi za nekoliko minuta!”
Brian Breiling,
Psy.D., MFT, LPC, CAS, NTC Marriage and Family Therapist, Licensed Professional Counselor, Clinical Ayurvedic Specialist
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Pozitivno utječe na DNK

U pilot studiji o fiziološkom učinku EFT tapkanja, genetska ekspresija se promijenila u 72 gena te rezultirala poboljšanjem cjelokupnog zdravlja.

Općenito, geni imuniteta su bili pojačano regulirani, dok su geni upale bili smanjeni.

To uključuje gene povezane sa sljedećim:

 • supresija tumora raka
 • zaštita od ultraljubičastog zračenja
 • regulacija dijabetesa tipa 2
 • inzulinska rezistencija
 • imunitet od oportunističkih infekcija
 • antivirusno djelovanje
 • sinaptička povezanost između neurona
 • sinteza crvenih i bijelih krvnih stanica
 • poboljšanje muške plodnosti
 • izgradnja bijele tvari u mozgu
 • regulacija metabolizma
 • neuralna plastičnost
 • jačanje stanične membrane
 • i više…

Oblik tapkanja koji koristim zove se klinički EFT. To je metoda “temeljena na dokazima” koja je potvrđena u više od 100 kliničkih ispitivanja. Ako želite saznati više o ovim istraživanjima, možete vidjeti trenutni popis studija na https://eftuniverse.com/research-studies/eft-research/