Strah

Strah je dobar. On nas čuva. Bez njega ne bismo preživjeli. On nas je spasio od tigra iz šume. Onda kada smo živjeli u šumi. Nekako mi se čini da danas više ne trebamo bježati od tigra.

Na kraju krajeva nije problem u strahu. Problem je u našoj reakciji na strah. Točnije u načinu kako smo procesuirali događaj koji je izazvao strah. Događaj koji je naša amigdala ‘prepoznala’ kao opasnost te je pokrenula tzv. Fight or Flight odgovor. Naše tijelo je zbog toga otišlo u ‘borbeni’ mod. Probava nam je prekinuta, sva krv nam je otišla u mišiće tako da nam je čeoni režanj mozga ostao ‘suh’. Ne možemo više logički i kreativno razmišljati jer samo gledamo kako se boriti ili pobjeći.

Nakon što opasnost prođe, tijelo se mora regenerirati, odnosno otpustiti sav taj stres kroz koji je prošlo. Problem nastaje ako ostanemo u Freeze/smrznutoj fazi. Tijelo u tom slučaju nije otpustilo odnosno procesuiralo te biokemijske procese. U sebi smo zadržali tu neriješenu energiju koja nas s vremenom sve više i više sputava. Kao kada grudu snijega kotrljamo kroz snijeg. Ona postaje sve veća i veća. Tako je i s emocijama, odnosno samim strahom.

Vrijeme je da otpustite te sputavajuće emocije i riješite se straha. Ukoliko imate želju i volju da to učinite, onda s razlogom čitate ovaj tekst.

Neovisno o kojem strahu se radi – je li to strah od nepoznatog, budućnosti, tuđeg mišljenja, potresa, neimaštine, odbacivanja, smrti, bolesti, zubara, paukova, zmija, visine, letenja, otvorenih prostora, bakterija, pasa, munja i gromova, potresa i slično, prijavi se putem online obrasca i riješi se straha koji te sputava.


Želite li saznati nešto više o tome kako riješiti strah? Pitajte 🙂

Vaše ime
Upišite e-mail adresu *
Vaša poruka, upit… *

Podijeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sadržaj:

Možda će vas zanimati

Slične objave

Strah

Strah je dobar. On nas čuva. Bez njega ne bismo preživjeli. On nas je spasio od tigra iz šume. Onda kada smo živjeli u šumi.

Žudnja za hranom

Imate li snažnu želju za čokoladom, kruhom, čipsom ili nekom drugom hranom? Onu nekontroliranu želju i intenzivan osjećaj žudnje za određenom hranom koji se ne

Novac i ja – zaljubljeni par

Imaš problema s novcem? Leptirići u trbuhu, treperenje srca, osmijeh na licu – kako je lijepo biti zaljubljen! Zamisli da novac budi  u tebi takve

što je empatija

Što je empatija?

Empatija – od grčkog em, u i pathos, „patnja, osjećaj“ – je riječ koju upotrebljavaju psiholozi opisujući sposobnost da se stavimo u položaj druge osobe.