Strah

Strah je dobar. On nas čuva. Bez njega ne bismo preživjeli. On nas je spasio od tigra iz šume. Onda kada smo živjeli u šumi. Nekako mi se čini da danas više ne trebamo bježati od tigra.

Na kraju krajeva nije problem u strahu. Problem je u našoj reakciji na strah. Točnije u načinu kako smo procesuirali događaj koji je izazvao strah. Događaj koji je naša amigdala ‘prepoznala’ kao opasnost te je pokrenula tzv. Fight or Flight odgovor. Naše tijelo je zbog toga otišlo u ‘borbeni’ mod. Probava nam je prekinuta, sva krv nam je otišla u mišiće tako da nam je čeoni režanj mozga ostao ‘suh’. Ne možemo više logički i kreativno razmišljati jer samo gledamo kako se boriti ili pobjeći.

Nakon što opasnost prođe, tijelo se mora regenerirati, odnosno otpustiti sav taj stres kroz koji je prošlo. Problem nastaje ako ostanemo u Freeze/smrznutoj fazi. Tijelo u tom slučaju nije otpustilo odnosno procesuiralo te biokemijske procese. U sebi smo zadržali tu neriješenu energiju koja nas s vremenom sve više i više sputava. Kao kada grudu snijega kotrljamo kroz snijeg. Ona postaje sve veća i veća. Tako je i s emocijama, odnosno samim strahom.

Vrijeme je da otpustite te sputavajuće emocije i riješite se straha. Ukoliko imate želju i volju da to učinite, onda s razlogom čitate ovaj tekst.

Neovisno o kojem strahu se radi – je li to strah od nepoznatog, budućnosti, tuđeg mišljenja, potresa, neimaštine, odbacivanja, smrti, bolesti, zubara, paukova, zmija, visine, letenja, otvorenih prostora, bakterija, pasa, munja i gromova, potresa i slično, prijavi se putem online obrasca i riješi se straha koji te sputava.


Želite li saznati nešto više o tome kako riješiti strah? Pitajte 🙂

Please select form to show

S kime bi podijelio tekst?

Možda će te zanimati i ...

Ljubav ili strah

Ljudi koji se stalno boje, često su zarobljeni u vlastitim mislima. Umjesto da otvoreno doživljavaju svijet oko sebe, njihova percepcija je iskrivljena jer vide samo opasnost i prijetnje na svakom

Cijeli tekst »

Odgovornost za vlastiti život

Prema dr. Gaboru Matéu, anksioznost, kronične bolesti, zloupotreba supstanci i svi drugi emocionalni izazovi su sve normalne reakcije na društvo koje nas gura prema bolesti. Unutarnja nelagoda bijesa, tuge, straha,

Cijeli tekst »