što je empatija

Što je empatija?

Empatija – od grčkog em, u i pathos, „patnja, osjećaj“ – je riječ koju upotrebljavaju psiholozi opisujući sposobnost da se stavimo u položaj druge osobe. Za razliku od „simpatije“, u kojoj se dvije osobe slažu, u „empatiji“ nema slaganja ali ima razumijevanja. Empatične osobe nisu one osobe koje preuzimaju osjećaje druge osobe, već osobe koje se s drugom osobom ne slažu ali ju razumiju odnosno imaju razumijevanja za njene osjećaje.

Uzmimo jedan vrlo jednostavan primjer. Ukoliko vi i vaš prijatelj volite sladoled, kada vidite kako vaš prijatelj uživa dok jede sladoled, osjetiti ćete simpatiju prema njegovim osjećajima. I vi bi ste u tom sladoledu također uživali. Ukoliko vaš prijatelj obožava tikvice, a vi ne, kada ga vidite kako uživa u prženim tikvicama možete osjetiti empatiju. Vi ne biste uživali u tim tikvicama, ali budući da poznajete prijatelja, razumjet ćete ga i zbog njega se osjećati radosno.

I to je to, kratko i jasno. Naglasak na kratko 😉. I zapamtite, empatija je vještina koja se uči , a kako poticati empatiju kod djece pročitajte na ovom linku.

Simpatija – slažem se

Empatija – ne slažem se/ne osjećam se tako, ali razumijem

Podijeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sadržaj:

Možda će vas zanimati

Slične objave

Strah

Strah je dobar. On nas čuva. Bez njega ne bismo preživjeli. On nas je spasio od tigra iz šume. Onda kada smo živjeli u šumi.

Žudnja za hranom

Imate li snažnu želju za čokoladom, kruhom, čipsom ili nekom drugom hranom? Onu nekontroliranu želju i intenzivan osjećaj žudnje za određenom hranom koji se ne

Novac i ja – zaljubljeni par

Imaš problema s novcem? Leptirići u trbuhu, treperenje srca, osmijeh na licu – kako je lijepo biti zaljubljen! Zamisli da novac budi  u tebi takve

što je empatija

Što je empatija?

Empatija – od grčkog em, u i pathos, „patnja, osjećaj“ – je riječ koju upotrebljavaju psiholozi opisujući sposobnost da se stavimo u položaj druge osobe.