Ograničavajuća uvjerenja o novcu

Ograničavajuća uvjerenja o novcu su uvjerenja koja mogu otežavati osobi da razvije zdrav odnos s novcem i postigne financijsku slobodu. Primjeri takvih uvjerenja mogu uključivati uvjerenja da novac donosi zlo, da je novac teško dostupan, da novac korumpira ili da je novac ograničen resurs.

Ova ograničavajuća uvjerenja mogu utjecati na osobu na različite načine. Mogu uzrokovati osjećaj nemoći, straha, krivnje ili srama vezano za novac. Također mogu inhibirati osobu da postavi financijske ciljeve, upravlja svojim financijama na odgovoran način ili preuzme kontrolu nad svojim financijskim životom.

Ograničavajuća uvjerenja o novcu često su naučena ili naslijeđena iz obiteljskog ili društvenog okruženja, te mogu biti duboko ukorijenjena u osobinu. Međutim, svjesno preispitivanje tih uvjerenja, educiranje o novcu, postavljanje financijskih ciljeva i preuzimanje odgovornosti za vlastite financije može pomoći u prevladavanju tih ograničavajućih uvjerenja i razvijanju zdravijeg odnosa s novcem.

U nastavku vam donosim jedan dio (on mnogih) tih ograničavajućih uvjerenja.

“Novac je izvor zla”

Ovo je jedno od najčešćih ograničavajućih uvjerenja o novcu. Osobe koje vjeruju u ovo uvjerenje mogu se osjećati krivima ili sramiti kad imaju novca ili kad žele zarađivati više novca. Ovo uvjerenje može ih ograničavati u postizanju financijskog uspjeha jer osjećaju unutarnji sukob između želje za novcem i uvjerenja da je novac negativan.

“Novac dolazi samo onima koji su sretni”

Ovo uvjerenje implicira da je novac povezan samo s srećom ili srećom, što može dovesti do osjećaja bespomoćnosti ili nedostojnosti kod osoba koje se suočavaju s financijskim teškoćama. Može ih obeshrabriti da traže nove financijske prilike ili poduzmu akciju kako bi poboljšali svoju financijsku situaciju jer vjeruju da nemaju dovoljno sreće.

“Novac je teško zaraditi”

Ovo uvjerenje može uzrokovati osjećaje nedostatka samopouzdanja ili niskog samopouzdanja kad se radi o financijama. Osobe koje vjeruju u ovo uvjerenje mogu izbjegavati rizike ili prilike za zarađivanje novca jer se boje da će biti previše teško ili komplicirano. To može rezultirati stagnacijom ili nedostatkom napretka u njihovim financijskim ciljevima.

“Novac je ograničen resurs”

ograničavajuća uvjerenja o novuc

Ovo uvjerenje implicira da je novac rijedak resurs i da ga ima samo određena količina. Osobe koje vjeruju u ovo uvjerenje mogu se osjećati nemoćno ili ograničeno u svojim financijskim mogućnostima jer vjeruju da nema dovoljno novca za sve. To može uzrokovati osjećaje konkurencije ili zavisti prema drugima koji imaju više novca, umjesto da se fokusiraju na vlastite financijske mogućnosti.

“Novac ne donosi sreću”

Ovo je još jedno uobičajeno uvjerenje koje može ograničiti osobu u postizanju financijskog uspjeha. Osobe koje vjeruju u ovo uvjerenje mogu podcjenjivati važnost novca u svom životu ili zanemariti svoje financijske ciljeve jer vjeruju da novac sam po sebi ne donosi sreću. Ovo uvjerenje može ih držati u začaranom krugu financijske stagnacije jer ne prepoznaju vrijednost novca kao alata za postizanje željenih ciljeva i života koji želi.

Kako ih se riješiti

novac i ja prijatelja dva

Da biste prevladali ova ograničavajuća uvjerenja o novcu, možete poduzeti neke korake. Evo nekoliko ideja kako se nositi s njima:

Svjesno preispitajte svoja uvjerenja

Postanite svjesni svojih uvjerenja o novcu i razmislite o njihovoj valjanosti. Postavljajte si pitanja poput “Je li zaista istina da novac donosi zlo?” ili “Je li novac zaista ograničen resurs?”. Razmislite o izvorima tih uvjerenja i je li vrijeme da ih preispitate i promijenite.

Educirajte se o novcu

Stjecanje znanja o financijama može vam pomoći da bolje razumijete novac i kako upravljati svojim financijama. Pročitajte knjige, prisustvujte seminarima ili konzultirajte financijske stručnjake kako biste stekli potrebno znanje o novcu i financijama.

Postavite financijske ciljeve

Definiranje svojih financijskih ciljeva može vam pomoći da stvorite jasnu viziju svog financijskog puta i motivirati vas da poduzmete akciju kako biste ih postigli. Razmislite o kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim ciljevima te stvorite plan kako biste ih ostvarili.

Preuzmite odgovornost za svoje financije

Umjesto da se osjećate bespomoćno ili krivite druge za svoju financijsku situaciju, preuzmite aktivnu ulogu u upravljanju svojim novcem. Budite svjesni svojih prihoda i rashoda, budite racionalni u trošenju novca i planirajte svoje financije na odgovoran način.

Radite na izgradnji pozitivnog odnosa s novcem

Promijenite svoj odnos prema novcu iz negativnog u pozitivan. Prepoznajte vrijednost novca kao sredstva koje vam omogućuje postizanje vaših ciljeva, olakšava vam život i pruža sigurnost. Neka vaša uvjerenja o novcu budu usklađena s vašim financijskim ciljevima i vrijednostima.

Razumijevanje i suočavanje s ograničavajućim uvjerenjima o novcu može vam pomoći da stvorite zdraviji odnos s novcem i postignete financijsku slobodu. Rad na promjeni tih uvjerenja može biti proces, ali može imati pozitivan utjecaj na vaše financijsko blagostanje i životni stil.

Javite mi se i pomoći ću vam na vašem putu izgradnje zdravog i prijateljskog odnosa sa novcem.

Please select form to show

S kime bi podijelio tekst?

Možda će te zanimati i ...

Ljubav ili strah

Ljudi koji se stalno boje, često su zarobljeni u vlastitim mislima. Umjesto da otvoreno doživljavaju svijet oko sebe, njihova percepcija je iskrivljena jer vide samo opasnost i prijetnje na svakom

Cijeli tekst »

Odgovornost za vlastiti život

Prema dr. Gaboru Matéu, anksioznost, kronične bolesti, zloupotreba supstanci i svi drugi emocionalni izazovi su sve normalne reakcije na društvo koje nas gura prema bolesti. Unutarnja nelagoda bijesa, tuge, straha,

Cijeli tekst »