Odgovornost za vlastiti život

Prema dr. Gaboru Matéu, anksioznost, kronične bolesti, zloupotreba supstanci i svi drugi emocionalni izazovi su sve normalne reakcije na društvo koje nas gura prema bolesti. Unutarnja nelagoda bijesa, tuge, straha, srama ili samoprezira može nas potaknuti da se vraćamo starim obrascima preživljavanja, obrascima koje smo naučili kada smo bili djeca, ali važno je zapamtiti da naše traumatske reakcije i otisci nisu ono što mi jesmo. Nismo odgovorni za ono što nam se dogodilo kada smo bili djeca. S emocijama smo se nosili najbolje što smo znali. Ali sada smo odgovorni za živote koje živimo. Imamo više znanja i iskustva nego prije 😊. Vrijeme je da otpustimo tu prtljagu koju vučemo godinama. Vrijeme je da preuzmemo svoj život nazad u svoje ruke.

Kako? Iskreno, ne znam, ali probajte sljedeće, meni je upalilo 😊
Prvi korak je da se prihvatimo onakvima kakvi jesmo, sa svim dobrim i lošim navikama koje imamo. Sve su to navike, naše navike, svidjele se one nama ili ne.
Nakon prihvaćanja, krećemo u mijenjanje ograničavajućih uvjerenja i sputavajućih navika koje smo usvojili kao djeca. Sada smo emocionalno zreliji i možemo situacije s kojima smo se suočavali kao djeca sagledati na drugačiji način.

Nije bitno koliko brzo se krećete, bitan je smjer u kojem idete. A taj smjer je dobar <3

S kime bi podijelio tekst?

Možda će te zanimati i ...

Ljubav ili strah

Ljudi koji se stalno boje, često su zarobljeni u vlastitim mislima. Umjesto da otvoreno doživljavaju svijet oko sebe, njihova percepcija je iskrivljena jer vide samo opasnost i prijetnje na svakom

Cijeli tekst »