Emocionalno hranjenje i težina

Zašto je važno prepoznati i prekinuti ovaj obrazac

Jeste li ikada posegnuli za sladoledom, čokoladom ili čipsom kad ste se osjećali tužno, ljuto ili usamljeno? Jeste li ikada pojeli više nego što ste planirali jer ste bili pod stresom, nervozni ili vam je bilo dosado? Ako je odgovor da, onda ste vjerojatno iskusili emocionalno hranjenje.

Emocionalno hranjenje je kada jedemo hranu ne zato što smo gladni ili željni njezine hranjive vrijednosti, već zato što želimo utješiti, smiriti ili izbjeći neugodne emocije. Emocionalno hranjenje je čest način suočavanja s problemima, ali ima negativne posljedice za naše zdravlje i dobrobit.

Jedna od tih posljedica je debljanje. Kada jedemo iz emocionalnih razloga, obično biramo visokokaloričnu i masnu hranu koja nam daje trenutni osjećaj zadovoljstva i ugode. Međutim, taj osjećaj je kratkotrajan i brzo nestaje, ostavljajući nas s osjećajem krivnje, srama i nezadovoljstva. Također, emocionalno hranjenje nam ne pomaže da riješimo pravi uzrok naših emocija, već ih samo potiskujemo i ignoriramo. To može dovesti do začaranog kruga u kojem se osjećamo sve lošije i lošije te jedemo sve više.

žudnja za hranom

Kako prekinuti ovaj obrazac?

Prvi korak je prepoznati kada jedemo iz emocionalnih razloga, a ne iz fizičke potrebe. Možemo si postaviti sljedeća pitanja:

 • Jesam li stvarno gladan/na ili samo želim nešto pojesti?
 • Kako se osjećam prije nego što posegnem za hranom?
 • Kako se osjećam nakon što pojedem?
 • Što me je potaknulo da jedem?
 • Je li mi hrana pomogla da se bolje osjećam ili sam se osjećao/la još gore?

Ako uvidimo da jedemo iz emocionalnih razloga, drugi korak je pronaći druge načine kako se nositi s našim uzburkanim emocijama. Umjesto da pokušavamo utopiti naše osjećaje u hrani, možemo ih izraziti na zdraviji način. Na primjer:

 • Razgovarati s nekim kome vjerujemo i tko nas razumije
 • Pisati dnevnik ili pismo u kojem ćemo iskreno opisati kako se osjećamo
 • Baviti se nekom aktivnošću koja nas opušta i veseli, poput čitanja, slušanja glazbe, gledanja filma ili hobija
 • Vježbati ili šetati na svježem zraku kako bismo otpustili napetost i poboljšali raspoloženje
 • Meditirati ili prakticirati tehniku disanja kako bismo se smirili i usredotočili na sadašnji trenutak
 • Potražiti profesionalnu pomoć ako se naše emocije pretvore u depresiju, anksioznost ili poremećaj prehrane
 • koristiti EFT te smiriti te uzburkane emocije

Emocionalno hranjenje je navika koju možemo promijeniti ako postanemo svjesni svojih emocija. Emocije nam nisu neprijatelj, one su  prirodne i korisne reakcije na naše doživljaje, koje ponekad mogu biti prejake, neugodne ili neprimjerene. Zato je potrebno naučiti kako ih prepoznati, razumjeti i regulirati na zdrav i konstruktivan način.

S kime bi podijelio tekst?

Možda će te zanimati i ...

Ljubav ili strah

Ljudi koji se stalno boje, često su zarobljeni u vlastitim mislima. Umjesto da otvoreno doživljavaju svijet oko sebe, njihova percepcija je iskrivljena jer vide samo opasnost i prijetnje na svakom

Cijeli tekst »

Odgovornost za vlastiti život

Prema dr. Gaboru Matéu, anksioznost, kronične bolesti, zloupotreba supstanci i svi drugi emocionalni izazovi su sve normalne reakcije na društvo koje nas gura prema bolesti. Unutarnja nelagoda bijesa, tuge, straha,

Cijeli tekst »