Tapkanje – EFT

EFT (Emotional Freedom Technique / Tehnika Emocionalne Slobode) ili jednostavnije, tapkanje, je znanstveno dokazana metoda koja na jednostavan način pomaže otpustiti i osloboditi se od stresa, ljutnje, tuge, straha, bijesa i ostalih popratnih fizičkih nelagoda nastalih radi emocionalne neravnoteže.

Tapkanje spada u energetsku psihologiju i primjenjuje se u gotovo čitavom svijetu. Tehnika je nastala spojem tradicionalne kineske medicine i psihologije zapada. Ona na jednostavan, ali učinkovit način rješava probleme tako da se verbalno povezujete s fizičkim simptomima i emocijama dok vršcima prstiju tapkate po određenim točkama na tijelu.

Tapkanje vam može pomoći da steknete emocionalnu slobodu kako biste mogli biti te radili i imali ono što stvarno želite u životu.

Tapkanje često pruža brzo olakšanje od fizičkih i emocionalnih problema, oslobađanje od traumatskih sjećanja, PTSP-a, fobija poput straha od javnog govora ili letenja, trajne tuge, ljutnje, krivnje, tjeskobe, žudnje, ovisnosti, noćnih mora, problema napuštanja ili vezanosti, fizičke boli, depresije, fizičkih nelagoda, glavobolje i još mnogo toga.

Želiš li isprobati kako tapkanje radi?

Prijavi se i dogovori svoj termin za
Besplatni Discovery Call

Zapetljali ste se? Ne znate kako dalje?
Niste jedini. Svi smo mi zapetljani. Neki manje, a neki više. Tu smo ukoliko želite pomoć pri otpetljavanju.
zašto čekaš?
Bitno je imati u vidu da EFT nije psihoterapija i ne spada u terapijske metode. EFT spada pod granu energetske psihologije i jedna je od najraširenijih i najistraživanijih tehnika u svijetu. I dalje se širi i plijeni pažnju ne samo zaljubljenika u osobni rast i razvoj već i liječnika, profesora, znanstvenika.
Postoje li znanstveni dokazi o učinkovitosti tapkanja?

Posljednjih godina sve je veći broj nepobitnih istraživanja koja dokazuju da tapkanje radi. 

Neka od istraživanja možete pogledati OVDJE

No, u međuvremenu, evo nekoliko činjenica koje ćemo istaknuti:

Tapkanje regulira živčani sustav i jača imunološki sustav vraćajući tijelo u reakciju parasimpatičkog (opuštajućeg) živčanog sustava. To omogućuje imunološkom sustavu, probavnom sustavu, reproduktivnom sustavu i endokrinom sustavu da funkcioniraju kako bi trebali.

Smanjenje stresa također smanjuje razinu kortizola u tijelu. Ovo smanjenje pomaže u sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv raznih upala i jača vaš imunološki sustav.

Najznačajnija studija o tapkanju i hormonima stresa bila je značajna studija dr. Dawson Churcha objavljena 2012. u prestižnom časopisu Journal of Nervous and Mental Disease. Studija je pokazala da EFT tapkanje snižava kortizol znatno više od tradicionalne terapije razgovorom ili mirovanja. Više o tome možete pročitati ovdje i također pogledati repliciranu studiju dr. Pete Stapleton iz 2020.

Želiš smanjiti stres?

EFT - tapkanje snižava hormon stresa kortizol za 43%

Povijest EFT-a

U 80-ima, dr. Roger Callahan, spojio je koncepte iz primijenjene kineziologije, pokreta očiju, vježbi disanja, afirmacija i akupunkturnih točaka kako bi razvio neobično učinkovit način liječenja negativnih emocija, fobija ili traume, koji je nazvao “TFT” ili “Terapija misaonog polja”.

Početkom 90-ih Gary Craig, inženjer sa Stanforda, razvio je pojednostavljenu proceduru iz ove tehnike koju je nazvao “Tehnike emocionalne slobode” ili EFT. Zbog ogromne učinkovitosti ovih tehnika, interes za EFT i tehnike tapkanja meridijana naglo je narastao u Sjedinjenim Državama i inozemstvu. Godine 2003. Journal of Clinical Psychology objavio je prvu EFT istraživačku studiju. Sada postoje druge objavljene studije i mnoge druge studije u tijeku.

Kako tapkanje pomaže?

Najučinkovitiji aspekt EFT-a je njegov brzi umirujući učinak na emocije. Ovo smirivanje vam omogućuje jasnije razmišljanje o problemu te ubrzava rješenje istoga. U većini slučajeva, EFT može značajno smanjiti ili eliminirati negativan utjecaj traumatskih ili teških događaja. Tehnika nam omogućuje da uklonimo negativne emocije i uvjerenja koja ograničavaju naše izbore u životu i sprječavaju nas da postignemo ciljeve koje smo si postavili.

Pod stresom ste, tjeskobni, nesretni, razdražljivi, ljuti, uplašeni....?
Moderna istraživanjima su pokazala da je više od 85% fizičkih i zdravstvenih problema uzrokovano na emocionalnoj razini.
zašto čekaš?